Näin saat parempia kuvia puhelimellasi!

Kamera näkee maailman hyvin eri tavoin kuin ihmissilmä. Eron ymmärtäminen on valokuvauksen ydinkysymyksiä ja kännykällä kuvattaessa seikka korostuu entisestään.

Nykyisin monien älypuhelimien kamerat pystyvät kokoonsa nähden huippuhyviin kuviin.
 
Monet lehdet julkistavat tiuhaantahtiin kuvia, jotka ovat kuvattu puhelinkameralla. Hyvä esimerkki on Time-lehti, joka jukaisi kuvia Sandy-hirmumyrskystä, jotka olivat otettu puhelinkameralla. Parhaat otokset Sandy:stä olivat niin hyviä, että niitä erottanut järjestelmäkameralla oteituista kuvista.
 
Ja mikä parasta, älypuhelinhan kulkee lähes aina mukana. Sen kameraa kannattaa siis opetella käyttämään. Ymmärtämällä älypuhelimen kameran heikkoudet ja tekniset ominaisuudet kännykkäkuvista saa kaiken irti.
 
Tässä hyviä ohjeita ja vinkkejä puhelinkamerankäytöstä! 
 
Värit

Valjut ja ei-minkään-väriset kuvat näyttävät aina tylsiltä. Tarkista siis heti alkuun kännykkäkamerasi asetukset ja käännä kontrasti kaakkoon. Mitä enemmän väriä kuvissasi on, sitä näyttävämpiä niistä saat. Valitsemalla suuremman kuvakoon saat myös vähennettyä kuvan rakeisuutta.

Valo

Mitä enemmän valoa, sitä parempia kuvia. Yritä käyttää luonnonvaloa aina kun mahdollista. Koeta saada kohteesi mahdollisimman valoisaan paikkaan. Varo kuitenkin, ettei valo tule suoraan hänen takaataan - tällöin saatat saada kuvaan vain kohteen siluetin. Ja muista, että pimeitä kuviakin voi välillä pelastaa jälkeenpäin lisäämällä niihin valoa muun muassa erilaisissa sovelluksissa.

Ajoitus

Kännykkäkamerat ovat usein hitaampia, kuin kunnon kamerat, joten nipistä aikaa toisesta päästä. Jos sanot ottavasi kohteesta kuvan kolmosella, paina liipaisinta jo kakkosella. Näin saat ihmisestä kuvan, kun hän on parhaimmillaan. Muista myös ottaa paljon kuvia - näin saat ihmisistä otoksia, joissa he ovat aidoimmillaan.

Tarkkuus

Tärähtänyt otos pilaa parhaimmankin lomamuiston. Kiinnitä siis huomiota, että olet aivan paikoillasi, kun näpsäiset kuvat. Voit nojata samalla esimerkiksi pylvääseen tai pitää toista kättäsi lantiolla tasapainon tukena. Kännykkäkameroissa on myös usein ajastin, jonka voit laskea jollekin tasanteelle ja hypätä itse kuvaan mukaan.

Sommittelu

Jopa pienellä kameralla kuvan sommittelulla on väliä. Älä sijoita kohdettasi täysin keskelle kuvaa - tällainen sommittelu on yksinkertaisesti tylsä. Jaa kuva kolmeen osaan, ja sijoita kohde jommalle kummalle reunalle. Kokeile erilaisia asetelmia ja pohdi itse, mikä toimii ja mikä ei.

Sovellukset

Kännykkäkameroille löytyy vaikka minkälaista sovellusta, joiden avulla pystyt tuunaamaan lomakuvistasi vetävämpiä. Kuka sanoo, etteivät matkakuvat saisi olla kekseliäitä tai vaikkapa mustavalkoisia? Vain mielikuvitus on rajana!